אינסטגרם היא אחת מהרשתות החברתיות הפופולריות בעולם – יש בה יותר מ-2 מיליארד משתמשים פעילים מדי חודש. בדומה לרשתות חברתיות אחרות ולכל מקום אחר באינטרנט שבו לכל אדם יש משתמש משלו, גם כאן משתמשים עלולים להיאלץ ולהתמודד עם פורצים המנסים להשיג שליטה על המשתמש שלהם. כיצד הפריצה מתרחשת ואיך אפשר להתגונן מפניה? לפניכם כל הפרטים החשובים בנושא.
פריצה לחשבון אינסטגרם – איך זה קורה?
אפשר לפרוץ חשבונות אינסטגרם בדרכים רבות. יש כמה דרכים נפוצות יותר שבהן זה נעשה:
פישינג
פישינג הוא ניסיון להוציא פרטים על אדם ספציפי, בעיקר באמצעות התחזות. אם לא נקטתם צעדי הגנה מתקדמים כגון סיסמה חזקה או אימות דו שלבי, תהליך הפישינג וההגעה לפריצה יהיה קל יותר משום שהפורצים נדרשים לספק כמות קטנה יותר של פרטי הזדהות כדי להיכנס לחשבונכם. היזהרו ממה שנראה כפניות אליכם מצד אינסטגרם או מכל גורם אחר, אשר בהן מבקשים מכם פרטי זיהוי או התחברות. בפישינג ינסו לתפוס אתכם בפיתיון ולרמות אתכם כדי “לדוג” את פרטיכם האישיים. פישינג יכול להופיע גם בצורה של אתר מזויף המתחזה להיות האתר שאתם נכנסים אליו – במקרה זה, אינסטגרם – ותתבקשו להכניס פרטים בדף נחיתה שנראה בדיוק כמו זה של אינסטגרם.
הנדסה חברתית
לעומת פישינג שהוא ניסיון להשיג פרטים אישיים במגוון שיטות, הנדסה חברתית מתמקדת באינטראקציות אישיות למטרה זו. דוגמה להנדסה חברתית בהקשר של אינסטגרם יכולה להיות אימייל חשוד המגיע לכאורה ממישהו שאתם מכירים. ייתכן שזו פנייה הנעשית בידי אדם שפרץ לחשבון האינסטגרם או הדוא”ל של אותו מכר, והוא משתמש בחשבון כדי להשיג גם את הפרטים האישיים שלכם.
שימוש בתוכנת ניחוש סיסמאות
ככל שהסיסמה שלכם פשוטה יותר, כך קל יותר לנחש אותה ולהצליח לפרוץ למשתמש. עם זאת, בהנחה שהסיסמה שלכם היא לא 12345, פורץ ממוצע בכל זאת לא יוכל לנחש אותה בקלות. היום יש כלי עזר אשר מסייעים לפורצים לנחש את הסיסמה שלכם זאת ביעילות רבה ובשיטת מצליח. אלו הן תוכנות אשר מנסות סיסמאות רבות, אחת אחרי השנייה, עד שלבסוף הן מכניסות את הצירוף הנכון.
שיטות הגנה על חשבון האינסטגרם
כדי למנוע פריצה לחשבון האינסטגרם שלכם וליצור הגנה מרבית עליו, תוכלו ליישם כמה צעדים מומלצים:
שימוש בסיסמה חזקה
סיסמה חזקה מומלצת לכל משתמש שלכם ובפרט לחשבון שלכם באינסטגרם. בסיסמה חזקה משתמשים בתווים מסוגים שונים כולל מספרים, אותיות אנגלית קטנות וגם גדולות, סימנים שונים (לא זמין בכל המקומות) ובכמות תווים גדולה ככל האפשר. סיסמאות חזקות עשויות אומנם לסרבל את ההתחברות שלכם למערכות השונות, אך הן שוות את המאמץ הקל הזה. כדי לסייע לכם עם שמירת הסיסמאות, יש מחוללי סיסמאות שיספקו לכם הצעות לסיסמה חזקה וגם ישמרו אותה בזיכרון של הטלפון או הדפדפן, ויש גם תוכנות עזר לניהול השימוש בסיסמאות. חשוב לזכור שסיסמה היא אמצעי ההגנה הראשוני והבסיסי ביותר, ומומלץ שלא להתפשר בנושא כדי לספק הגנה חזקה על הפרטים האישיים שלכם.
הקפידו לעדכן את מערכת ההפעלה ואת האפליקציה
הקפידו לעדכן את כל התוכנות אשר דרכן אתם משתמשים באינסטגרם. זה אומר מערכת ההפעלה במחשב האישי או בסמארטפון, אפליקציית אינסטגרם והדפדפן. הסיבה לכך היא פשוטה: תוקפים עושים פעמים רבות שימוש בפרצות המתגלות במערכות שונות. פרצות אלו בדרך כלל מקבלות תיקונים ופתירת בעיות באמצעות עדכוני תוכנה שיצרניות התוכנה מספקות בהתמדה ובאופן קבוע. מערכת ההפעלה Windows למשל מקבלת תיקוני אבטחה קטנים באופן שגרתי כחלק מהעדכונים השוטפים של המערכת. עדכוני תוכנה הם הרגל הגנה חשוב מאוד, אשר מנטרל מיידית ובקלות רבה איומים לא מעטים.
שימוש באימות דו שלבי
אימות דו שלבי פירושו שמעבר לסיסמה, תידרשו להזין גם קוד אימות כדי להתחבר למשתמש שלכם, וכך גם כל מי שינסה לפרוץ לחשבון שלכם ובמקרה יצליח לנחש או למצוא את הסיסמה שלכם. קוד האימות יישלח לטלפון הסלולארי שלכם או יופיע באפליקציה מיועדת בתוכו, ואותו תכניסו במידת הצורך כדי לגשת למשתמשים שלכם. זהו שלב פשוט יחסית אשר משפר את רמת האבטחה באופן ניכר.
שימוש בכלי הגנה
מעבר לאמצעים ההגנה הבסיסייים אפשר להשתמש גם בכלי עזר שונים להגנת המחשב. נדגיש כי גם לעסקים יש לעיתים חשבונות אינסטגרם עסקיים שבהם הם מריצים מודעות ממומנות כדי להגדיל מכירות ואת קהל הלקוחות, כך שגם עסקים הנמצאים באינסטגרם מסיבות שונות זקוקים להגנה לא פחות ממשתמשי אינסטגרם פרטיים. יש בשוק מגוון תוכנות הגנה לעסקים כגון ESET PROTECT Complete וגם תוכנות הגנה ללקוחות פרטיים כגון ESET INTERNET SECURITY. פתרונות האבטחה העסקיים צריכים להגן על כמות גדולה יותר של רכיבים ובמגוון רחב יותר, כמו למשל אוסף תחנות קצה, שרתי דוא”ל ואפליקציות Microsoft 365. יש בהם גם חשיבות גדולה יותר לתכונות מתקדמות כגון Sandbox בענן. זוהי סביבה מיוחדת אשר מאפשרת להריץ קבצים חשודים לניסיון וללא סיכון כדי לראות כיצד הם מתנהגים ומהי השפעתם על סביבת העבודה. כל לקוח יכול לבחור את תוכנת ההגנה המתאימה לצרכים ולרצונות שלו, כדי שכל אחד יוכל ליהנות מפתרון הגנה ממוקד המתאים לו בדיוק.
למה בכלל פורצים לאינסטגרם?
יש כמה מניעים שבגללם אנשים פורצים לחשבונות באינסטגרם:
פריצה למטרות כופר
פריצה עשויה להיות למטרות סחיטה, וסוג התקיפה הזה ידוע בשמות כופרה או ransomware. במקרה זה, התוקפים עשויים למנוע מהמשתמש גישה לחשבון האינסטגרם שלו עד שיקבלו סכום כסף שהם דורשים. הם גם עשויים לאיים לעשות שימוש לרעה בשליטתם בחשבון, למשל מחיקת חומרים הנמצאים בו או העלאת חומרים בשם בעל החשבון העלולים לפגוע בתדמיתו. כדאי להביא בחשבון שגם אם משלמים לסחטנים מסוג זה, הם עלולים שלא לעמוד בהבטחתם לשחרר את החשבון או שלא להזיק לכם. כמו כן, אם תשלמו להם הם עלולים להבין שיש כדאיות בתקיפה נוספת מסוג זה. אז האם כדאי לשלם להם או שלא? אין תשובה אחת קבועה לכך, והעניין תלוי בשיקולים אישיים שלכם.
גנבת מידע אישי
פריצה לחשבון האינסטגרם שלכם עשויה להוביל לגנבת מידע רגיש המאוחסן בו. כמו כן, אם אתם משתמשים באותם פרטי ההתחברות לאינסטגרם ולסביבות אינטרנט אחרות (נוהג לא מומלץ בכלל), פריצה לחשבון אחד עלולה לחשוף אתכם לשרשרת פריצות נוספות שבמסגרתן עלולים לגנוב מידע נוסף.
סיכום
אינסטגרם היא רשת חברתית מהפופולריות בעולם, והיא תמשיך להיות מוקד תשומת לב גדול של פורצים. כדאי להביא זאת בחשבון ולנקוט מראש אמצעי זהירות מומלצים כמו שימוש באימות דו שלבי, עדכון עקבי של מערכת ההפעלה של הטלפון ושל האפליקציה ועוד.