אם יש לכם אתר איקומרס ענק שדרכו אתם מוכרים מוצרים ללקוחות קצה בכל רחבי העולם, אם אתם משווקים תוכנות וממשקי למידה למוסדות חינוכיים או פשוט מחזיקים בשרת שבו נמצא כל המידע של העסק שלכם – על הנכסים הדיגיטליים שלכם אתם חייבים לשמור הכי טוב שיש. לחלקכם זה אולי נשמע מובן מאליו, אבל בעידן שלנו זה מורכב הרבה יותר ממה שבכלל אפשר לתאר. אז למה בכלל צריך אבטחת מידע בעסק, מהן נקודות התורפה של העסקים ולמה גורמים חיצוניים רוצים לתקוף את הנכסים הדיגיטליים שלכם? מייד נענה על כל השאלות האלו ועל שאלות נוספות, אבל קודם כול – מהי בכלל אבטחת מידע?
מה זה אבטחת מידע?
אבטחת מידע היא מושג רחב מאוד הקשור לכל הכלים ותהליכי האבטחה של מערכות מידע מפני סיכונים שונים. כשמציינים אבטחת מידע מדברים על הגנה על המידע והנכסים הדיגיטליים שלנו כמו קובצי מחשב שונים, אתרי אינטרנט, מידע בענן, גישות והרשאות, התוכנות שבאמצעותן העסק מתנהל, היישומים השונים וכל מידע אחר שנמצא על מערכות המחשב. לצד זאת, מדברים לרוב גם על הגנה על מערכת המחשוב עצמה, לרבות רכיבי החומרה השונים, המערכות הפיזיות, הפרוטוקולים ועוד. אבטחת מידע היא מערך של כלים ונהלים המגינים על המידע הארגוני מפני ניצול לרעה, גניבה, השחתה, גישה בלתי מורשית ושיבוש והרס נתונים.
אילו ארגונים צריכים אבטחת מידע?
אבטחת מידע חיונית לסוגים שונים של ארגונים וגופים:
- עסקים ותאגידים – כל חברה המאחסנת נתוני לקוחות, רשומות פיננסיות, סודות מסחריים או מידע קנייני זקוקה לאמצעי אבטחת נתונים כדי למנוע פרצות אבטחה ולשמור על סודיות
- מוסדות בריאות – בתי חולים, מרפאות וספקים של שירותי בריאות מטפלים ברשומות הרפואיות הסודיות של המטופלים, מה שהופך את אבטחת המידע לחיונית במיוחד
- מוסדות פיננסיים – בנקים, איגודי אשראי וחברות פיננסיות מאחסנים נתונים אישיים ופיננסיים, ואלו הם יעדים חמים לתקיפות סייבר. אבטחת מידע חזקה היא חיונית למניעת הונאה, גניבת זהות והפסדים כספיים
- סוכנויות ממשלה – גופים ממשלתיים אוספים ומאחסנים כמויות אדירות של נתונים אישיים ורגישים של אזרחים. אבטחת מידע היא חיונית מאוד כדי להגן על הביטחון הלאומי, על הפרטיות ועל אמון הציבור
- מוסדות חינוך – בתי ספר ומוסדות אקדמיים המנהלים רישומי תלמידים, נתונים רגישים ומידע מחקרי. אבטחת מידע שומרת על הקניין הרוחני ומגינה על פרטיות הסטודנטים והסגל
- מסחר אלקטרוני וקמעונאי – אתרי איקומרס וחנויות אונליין מאחסנים פרטי תשלום של לקוחות ונתונים אישיים. אבטחת מידע היא חיונית למניעת פרצות מידע ושמירה על אמון הצרכנים
- ארגונים ללא מטרות רווח – עמותות מחזיקות בנתונים של תורמים, מידע עסקי רגיש ומידע על תורמים תפעוליים רגישים – מידע שחשוב מאוד לשמור עליו
- משרדים של עורכי דין – משרדים של עורכי דין מטפלים במידע סודי של לקוחות. אבטחת מידע מבטיחה את סודיות הלקוח, מונעת גישה בלתי מורשית ומגינה על יחסי סודיות עורך דין-לקוח
- חברות טכנולוגיה – חברות טכנולוגיה עוסקות בקניין רוחני, מחזיקות בקודים רגישים ובנתוני משתמשים. אבטחת מידע היא קריטית במיוחד לגופים כאלו
- חברות ייצור ותעשייה – ארגונים תעשייתיים עשויים להזדקק לאבטחת מידע כדי להגן על תהליכי ייצור סודיים, נתונים לגבי שרשרת האספקה וקניין רוחני רגיש
למה צריך בכלל אבטחת מידע?
לחלקכם התשובה אולי מובנת מאליו, אבל מפתיע לגלות כמה עסקים וארגונים כלל לא מבינים את החשיבות של אבטחת מידע איכותית. פריצות למטרת איומים או סחיטת כספים הן עניין נפוץ במיוחד שקורה לארגונים קטנים וגדולים כאחד. באמצעות אבטחת מידע מקצועית אפשר למנוע את המצבים האלו ובכך לשמור על הנכסים הדיגיטליים שלנו וגם על הכסף של הארגון.
שמירה על פרטי הלקוחות
שמירה על הפרטיות של נתוני הלקוחות היא נושא המעוגן בחוק. חובה ליישם אבטחת מידע רצינית כדי לשמור על המידע של הלקוחות של כל חברה ועסק, ומי שלא יעשה זאת חשוף לתביעה פלילית עם עונש פוטנציאלי של עד 5 שנות מאסר. לקוחות שהמידע שלהם לא אובטח כראוי יכולים לתבוע את הארגון שממנו דלף המידע.
הגנה על מידע עסקי ששווה כסף
אבטחת מידע היא נחוצה בראש ובראשונה על מנת להגן על העסק שלכם. אם האקרים מצליחים לפרוץ אל תוך תשתית המחשוב של ארגונים, הם יכולים לגנוב מידע רגיש ששווה הרבה מאוד כסף, מה שיכול להגיע אף לאובדן היתרון התחרותי. לא חסרים מקרים של עסקים שמידע שלהם נגנב והפך להכנסה והצלחה של גופים אחרים.
אבטחת מידע – אלו הן הנקודות תורפה שלכם
עד עכשיו דיברנו על דברים באופן תיאורטי, אבל צריך לזכור שהנושא של אבטחת מידע וליקויי אבטחה הוא נושא שפוגש ארגונים בשגרה. איך זה בדיוק קורה? אלו הן נקודות התורפה העיקריות:
מחשבים אישיים
מחשבים אישיים הם אחת הדרכים הנפוצות ביותר לפרוץ למערכות של ארגונים. עובדים רבים פועלים על מערכות החברה דרך המחשבים האישיים שבהם הרבה פעמים אין אמצעי הגנה שיש בציוד המשרדי. על כן חשוב מאוד ליצור וליישם נהלים ברורים לשימוש במחשב אישי ולהתקין תוכנות אבטחה מתקדמות על המחשב של כל עובד לפני התממשקות עם מערכות הארגון.
קבלת קבצים בדואר אלקטרוני או ווטסאפ
עוד נקודת תורפה נפוצה למדי היא שליחת תוכנות זדוניות, קבצים עם וירוסים ותוכנות רוגלה דרך המייל או בווטסאפ. רוב האנשים כבר מצליחים לזהות קבצים חשודים והודעות מפוקפקות ולא נופלים בפח, אבל זה עדיין קורה לא מעט. האקרים הפועלים בשיטה הזו מכוונים למספרים הגדולים, שולחים את ההודעות לאלפי משתמשים ובדרך כלל מצליחים לפגוע במטרה כמה פעמים.
התקנים ניידים (Disk on key, כונן זיכרון נייד)
עוד דרך נפוצה למדי לפרוץ למערכות מידע. כאשר אדם מכניס למחשב בארגון התקן נייד שחובר למחשב אחר ברשת אינטרנט אחרת ללא אבטחה, יכול מאוד להיות שהוא מכניס על הדרך גם וירוסים או תוכנות מעקב, פריצה וריגול. על כן חשוב מאוד להגדיר נהלים ברורים לגבי שימוש בהתקנים כאלו שלא עברו אישור ואולי אפילו לאסור זאת לחלוטין.
הורדת קבצים מאתרי אינטרנט
גם להורדה של קבצים שונים מהאינטרנט יש סיכון פוטנציאלי. יש ברחבי האינטרנט אתרים זדוניים שמצליחים לפרוץ לתשתיות מחשבים באמצעות קבצים שהורדו למכשירי קצה במערכת. גם כאן חשוב מאוד להגדיר נהלים ברורים, להתקין תוכנות אבטחה מתקדמות המזהות ומונעות הורדה של קבצים כאלו, ואפילו לאסור גלישה באתרים מסוימים והורדת קבצים לחלוטין.
אלו הן הסיבות שבגללן תוקפים אתכם
מהו האינטרס של תוקפים לנסות ולפרוץ למערכות מחשוב? יש סיבות רבות לכך, אבל בחלוקה גסה אפשר לדבר על שלושה עניינים עיקריים:
גניבת קניין רוחני
ניסיונות לגנוב את המידע הסודי של הארגון. רשומות לקוחות, פטנטים, קודים, מתכונים סודיים. כל מידע שימושי ובעל ערך שיכול להניב רווח כספי.
סחיטת מידע וכסף
בשיטה הזו האקרים בעצם מחזיקים במידע רגיש של ארגון ומאיימים להשמיד אותו או לפרסם אותו אם לא יקבלו כופר כספי.
גניבת זהות
ניסיונות לגניבת זהות הם נפוצים ביותר. כאשר מצליחים לגנוב זהות של אדם, אפשר להשיג באופן הזה הרבה מאוד מידע חשוב ואפילו לבצע פעולות כמו תשלום באשראי או העברה בנקאית.
כך תיישמו נהלי אבטחת מידע
איך אפשר ליישם בפועל אבטחת מידע איכותית ומקיפה בעסק או בארגון שלכם? הינה כמה צעדים עיקריים וחשובים ליישום:
טכנולוגיה
אין ספק שהכלי היעיל ביותר כנגד איומי אבטחת מידע הוא כלים טכנולוגיים. תוכנות מתקדמות כמו ESET PROTECT Advanced מספקות הגנה מקיפה למכשירי קצה, לשרתים ולמכשירים ניידים בעסקים וארגונים. הפיצ׳רים השונים בתוכנה רבים ומגוונים, וכוללים אבטחה לאפליקציות ענן, הגנה מפני איומים מתקדמים, אבטחת שרתי דואר אלקטרוני, תוכנות לזיהוי איומים והתמודדות עימם, אימות רב שלבי, שירותי MDR ועוד. הבחירה בשירותי אבטחה היא הבחירה החשובה ביותר לעסק שלכם, ומומלץ בחום שלא להתפשר בנושא הזה.
הקפדה על נהלי עבודה
יש ליישם נהלי עבודה ברורים ומוגדרים ולוודא שכל עובד מכיר אותם. מומלץ למנות אחראי אבטחה שהוא זה שמגדיר ומייצר את הנהלים וגם אחראי על אכיפתם. מומלץ בהחלט להחיל סנקציות ברורות על כל מי שלא מקפיד על אותם הנהלים (כמובן שצריך להבדיל בין הפרה בוטה מרצון לבין טעות תמימה וחד פעמית). מקורן שלא מעט פריצות וחדירות הוא בטעות אנוש, כך שמדובר בצעד חשוב למדי.
הגדרת מדיניות אבטחה דיגיטלית
חשוב מאוד למפות את דרכי העבודה שלכם, את רגישות המידע ואת אופי העבודה בארגון. יש להגדיר מדיניות אבטחה ברורה ומקיפה המתמקדת בכל ההיבטים החשובים – החל בתוכנות שתשתמשו בהן, דרך הנהלים לעבודה וכלה בשיטות הניטור והבקרה שתחילו כדי לעקוב אחר ההתנהלות בארגון.
ניטור ובקרה אחר פעילות משתמשים
חשוב מאוד לעקוב אחר פעילות המשתמשים במערכת באופן שוטף. ניטור ובקרה הם חשובים למדי, ואם תהיו עם היד על הדופק כל הזמן תוכלו לזהות איומים מבעוד מועד ולנטרל אותם. בקרה שוטפת גם תסייע בזיהוי של פרצות אבטחה וזהו חלק בלתי נפרד מאבטחת מידע מקיפה.
הארגון הותקף? אלו הצעדים שאתם צריכים לנקוט
אם הארגון שלכם הותקף, מומלץ בחום לפנות לאנשי מקצוע שיסייעו ואלו הצעדים העיקריים שיש לנקוט:
יישום אמצעי הגנה
אם יש לכם אמצעי הגנה מפני תקיפות ופריצות, זהו הזמן ליישם אותם. אבטחת מידע מתקדמת כוללת תוכנות וכלים לנטרול איומים והגנה על המידע בזמן אמת וחשוב מאוד לוודא שיש ברשותכם כלים מהסוג הזה.
העברת עלות האיום
בסופו של דבר לכל איום יש ערך כספי מסוים עבור הארגון. אפשרות מצוינת היא רכישת ביטוח נגד מתקפות סייבר או מיקור חוץ וכך בעצם ניתן להעביר את עלות האיום לגורם אחר.
כך תבחרו את הפתרון לצורכי הארגון
כיצד בוחרים את פתרון אבטחת המידע המתאים ועונה על צורכי הארגון? בשלב הראשון חשוב מאוד לאסוף נתוני שימוש ולהבין היכן התרחשו בעבר פריצות או ניסיונות פריצה בארגון. אם מגלים למשל שמרבית הניסיונות קרו דרך מערכת המיילים, צריך להשקיע את מרב ההגנה באפיק הזה. עם זאת, זה בהחלט לא אומר שלא צריך להשקיע גם באמצעים אחרים, וחשוב לבחור בפתרון מקיף המספק הגנה בכל אחת מהגזרות הטכנולוגיות של העסק. כמו כן, חשוב מאוד לבחור שירות המעניק גיבוי מלא, שחזור מידע והתאוששות מאסונות. הרעיון הוא לייצר כמה שיותר הגנות שימנעו פריצות ומתקפות מצד אחד, ומצד שני לוודא שכל אמצעי הגיבוי והשחזור זמינים במקרה של פריצות.
סיכום
אבטחת מידע בארגון היא עניין הכרחי וקריטי במיוחד. אם אתם עדיין לא נעזרים בתוכנות ובכלים לאבטחת המידע הדיגיטלי שלכם, עליכם לדעת שהוא נמצא בסיכון וההשלכות עלולות להיות חמורות בהחלט. הפתרונות שתמצאו באתר שלנו יאפשרו לכם לנהל את העסק בראש שקט ולדעת שאתם עושים כל מה שאפשר כדי לשמור על המידע הרגיש שלכם.